sâmbătă, 11 martie 2017

Cum îmi aleg mașina de spălat rufe?

De ce trebuie să ții cont când cumperi o mașină de spălat rufe?


masini de spalt rufe

Atunci când suntem puși în situația în care suntem nevoiți să achiziționăm o mașină de spălat rufe, ar trebui să fim atenți la patru lucruri care ne vor ușura procesul de căutare și achiziție a produsului dorit. Voi detalia aceste lucruri puțin mai jos, însă ideea principală este să nu te bazezi pe un singur produs, ci să încerci să ții cont de fiecare lucru în parte.

După aparatele frigorifice, mașina de spălat rufe este cel mai utilizat și întâlnit produs electrocasnic, de aceea este foarte important să știm ce și cum alegem, ca să nu avem surpriza ca produsul ales să nu fie compatibil cu nevoia noastră.

1. Ține cont de buget!

Fiecare dintre noi, vrem să facem o achiziție bună, deoarece nu ne permitem să cumpărăm, la fiecare doi ani, o altă mașină de spălat. Bugetul, este factorul principal care determină paleta de produse pe care le vei studia în vederea achiziției. Nu trebuie să alegi orice mașină de spălat, chiar dacă bugetul îți permite asta sau nu, ci trebuie să o alegi pe cea care se potrivește cel mai bine cu nevoile tale. Cu privire la buget, este important să îți stabilești o sumă de bani, fixă sau variabilă, pe care o vei folosi în scopul achiziționării mașinii de spălat rufe. De exemplu, dacă ți-ai stabilit un buget cuprins între 1000 lei și 1500 lei, pornind de la acest punct, poți să începi să cauți diferite mașini de spălat rufe care să se încadreze în spectrul bugetului tău.

2. Ține cont de locul unde vei instala mașina de spălat rufe!

După ce ți-ai stabilit bugetul, trebuie să te gândești la spațiul pe care acest electrocasnic îl va ocupa în casa ta. Nu porni la colindat prin magazine înainte să-ți fi făcut niște măsurători ale spațiului unde vrei să amplasezi mașina de spălat rufe. După cum se știe, orice mașină de spălat rufe are nevoie de racordare la rețeaua de apă, canalizare și electricitate. Odată ce racordarea la aceste rețele este posibilă, trebuie să acorzi atenție la încă două lucruri foarte importante.

A. Încărcare frontală sau încărcare verticală?

Să luăm următorul exemplu: ai un spațiu mic, iar mașina de spălat rufe încape perfect acolo, dar ai o problemă, nu poți deschide ușa în lateral ca să poți pune rufele la spălat. Ce e de făcut? În acest caz, opțiunea cea mai bună ar fi, o mașină de spălat rufe cu încărcare verticală.

B. Dimensiuni normale sau slim?

Spațiul pe care îl avem la dispoziție pentru a amplasa mașina de spălat rufe poate să ne facă probleme, de aceea este necesar să facem anumite măsurători, pentru a fi siguri că mașina se va potrivi în spațiul pe care l-am destinat pentru ea. Dimensiunile, cu mici variații, ale unei mașini normale sunt (I x L x A - 85 x 59,5 x 52), iar dimensiunile unei mașini slim (I x L x A - 85 x 59,5 x 42,5). Diferența notabilă de dimensiuni între o mașină normală și una slim, constă în adâncimea acesteia, lucru care face ca mașinile slim să fie potrivite pentru spații mai puțin generoase.

Să recapitulăm primele două lucruri de care să ținem cont. Ți-ai stabilit bugetul, după care, în urma măsurătorilor pentru a determina tipul de încărcare și dimensiunile mașinii, ai ales locul în care vei instala mașina de spălat rufe. Nu uita de rețelele de apă, canalizare și electricitate! Ce urmează?

3. Ține cont de capacitățile mașinii de spălat rufe!

Vom vedea mai jos patru lucruri importante atunci când ne referim la capacitățile mașinii de spălat rufe.

A. Capacitatea de încărcare a rufelor.

Aceasta se referă la capacitatea maximă în kilograme pe care mașina de spălat rufe le poate spăla într-un ciclu. Atenție însă la tipul de program pe care îl folosiți, deoarece pentru anumite programe, capacitatea se schimbă. Pentru aceasta trebuie să consultați manualul de folosire. De exemplu, mașina pe care ai ales-o are o capacitate de încărcare de 8 kg, dar pentru programul de spălare rapidă, în cartea tehnică scrie că sarcina maximă trebuie să fie 6 kg. Respectați aceste instrucțiuni pentru a nu provoca o uzare prematură a mașinii.

Cum determini ce capacitate ar trebui să aibă mașina pe care vrei să o alegi? Calculează numărul de persoane și kilogramele de rufe murdare care se strâng în cursul unei săptămâni, împărțind rezultatul la numărul de spălări necesare pentru a spăla rufele. De exemplu, 4 persoane, 2 adulți și 2 copii minori, produc pe zi între 2 și 4 kg de rufe ce trebuiesc spălate. Adică, într-o săptămână, o medie 21 kg de rufe. Te poți orienta spre o mașină cu o capacitate între 5-7 kg, care va fi suficientă să spele rufele murdare în 4 sau 5 ture. Aceste calcule și exemple sunt orientative, în final exigențele fiecărei familii trebuie să fie împlinite, iar mașina să fie folosită cu eficiență maximă.

B. Clasa energetică.

Ideea aici este că speli aceeași tură de haine cu un consum de energie mai mic. Rezultatul acestui lucru se reflectă în factura pentru energia electrică. Clasele energetice pornesc de la litera "A", iar mașinile care au mai multe semne matematice "+" după litera "A" ( A, A+, A++, A+++ şi A++++), sunt mai eficiente și economice din punct de vedere al energiei electrice consumate. De obicei, în cartea tehnică a mașinii de spălat rufe veți găsi afișat și consumul de energie electrică aferent fiecărui program în parte.

C. Viteza de centrifugare.

Acest lucru se referă la viteza maximă care va fi folosită pentru a stoarce hainele. Aceasta este presetată pe fiecare program în parte, însă poate fi modificată în funcție de rufele pe care dorești să le speli și nu numai. Eu folosesc această viteză de centrifugare și în funcție de anotimp. Iarna, folosesc această funcție la viteze mai ridicate, datorită faptului că hainele se usucă mai greu, iar vara, folosesc stoarcerea la viteze mai mici, deoarece, soarele își face datoria mult mai bine. Viteza de centrifugare este exprimată în RPM (rotații pe minut) și cel mai bine este ca ea să fie echilibrată cu tipul de haine pe care le speli, deoarece riști ca hainele să se șifoneze.

D. Consumul anual de apă.

Toate mașinile de spălat rufe au pe eticheta cu specificații trecută cantitatea de apă pe care o folosesc, dar frecvența cu care speli determină cel mai bine cantitatea de apă pe care o vei consuma, iar contorul de la apă îți va spune exact cum stai cu consumul. Fiecare program, în parte are alocată o anumită cantitate de apă ce va fi folosită, dar se poate întâmpla ca acest consum să fie diferit. De exemplu, ai selectat un program de spălare de rufe mai murdare, iar după ultimul ciclul de clătire și stoarcere, mașina detectează că în cuvă mai există spumă de la detergent, așa că aceasta va alege să repete ciclul de clătire și stoarcere. Acest ciclu în plus, va aduce un consum de apă cu câțiva litri mai mare față de cât a fost prestabilit de program, însă nu e motiv de panică. O altă situație poate fi următoarea: ai fost în vacanță, sau copii au venit din tabără, este evident că vei avea mai multe haine de spălat, iar consumul de apă fără îndoială, va crește.

După ce ți-ai stabilit bugetul, ai ales mașina care să se potrivească perfect în spațiul destinat, ai cântărit bine capacitățile pe care dorești să le aibă, acum ce mai urmează?

4. Ține cont de caracteristicile speciale ale mașinii de spălat rufe!

A. Numărul şi tipul de programe.

Foarte mulți oameni caută ca mașina de spălat rufe să aibă un program scurt, undeva la 15 minute pentru diferite tipuri de rufe. Este mai economic să speli, 15 minute, niște rufe, nu prea murdare, decât o oră. V-aș sugera să mai căutați prin lista de program descrisă în specificațiile mașinii și: 1 program de spălare cu consum redus de energie, ceea ce înseamnă că mașina va spăla cu apă la o temperatură scăzută; 2. program anti-alergic, care este special destinat pentru a spăla rufele bebelușilor și a celor care suferă de alergii la praf, detergenți, balsam, sau alte lucruri legate de acestea. Este important ca lenjeria de pat și hainele să fie spălate cu acest program.

B. Informații pe display.

Nu toate mașinile sunt dotate cu display, dar marea majoritate au un display pe care îți sunt afișate date despre tipul programului selectat, timpul necesar pentru spălare, temperatura apei, viteza de centrifugare și altele. Aceste informații te ajută enorm de mult în selectarea celui mai bun program de spălare sau în a modifica temperatura apei, sau viteza de centrifugare la unele programe.

C. Nivelul de zgomot.

Acest nivel de zgomot se exprimă în decibeli, notați astfel dB(A). Pentru urechea umană, sunetul care depășește 80 dB, devine din ce în ce mai greu de suportat și deranjant. Veți observa în specificațiile mașinii de spălat că sunt trecute două măsuri de dB, unul măsurat la nivelul de zgomot la spălare, care este mai mic, și unul la nivelul de zgomot la centrifugare, care este mai mare. Un nivel cât mai scăzut de dB rezultă într-o mașină de spălat rufe silențioasă.

Veți observa că nu am pomenit nimic despre brandul mașinii de spălat rufe, dintr-un motiv ce ține de preferințele fiecăruia. Fiecare dintre noi preferăm un anume brand, dar nu ar trebui să ignorăm bugetul, locul unde vom instala mașina, capacitățile și caracteristicile ei, astfel încât să facem cea mai bună alegere.

Vezi oferta eMAG și alege mașina de spălat potrivită cu nevoile tale - detalii aici.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu