luni, 2 octombrie 2017

Legislație pentru bicicliști. Recomandări și interdicții.

Legislație pentru bicicliști!


legislatie biciclisti

Mersul pe bicicletă este unul dintre primele lucruri pe care îl învățăm devreme în copilăria noastră. Fie în cartier, pe străzile mai puțin circulate din oraș sau poate la țară, mersul pe bicicletă reprezintă o plăcere și o activitate plăcută, însă spre binele nostru, există reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a evita situațiile neplăcute, cum ar fi accidentele sau amenzile. Fie că sunt conștienți sau nu, bicicliștii, ca participanți în trafic, au de respectat toate regulile de circulație în vigoare, altfel pot fi un real pericol pentru ei înșiși și pentru ceilalți din jurul lor.

Recomandări preventive pentru bicicliști cu privire la bicicletă:

Bicicleta cu care circulați pe drumurile publice, potrivit prevederilor legale, trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • să fie prevazută cu dispozitiv de frânare eficace;
  • să fie prevăzută cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție;
  • să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră; se interzice echiparea și folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;
  • să fie echipată în față cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare;
  • să fie echipată cu elemente sau dispozitive care, în mișcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante, de culoare portocalie, fixate pe spițele roților.
  • Alte dispoziții generale.

    Dacă bicicleta are atașată o remorcă, aceasta trebuie sa fie echipată, în partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent- reflectorizant de culoare rosie, iar dacă lumina din spate a bicicletei este obturată de remorcă, aceasta trebuie să fie echipată și cu o lumină de culoare rosie.

    Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea, vor fi conduse numai pe pista respectivă.

    Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoști regulile de circulaţie şi să fii echipat corespunzător.

    Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

    Când circuli PE bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni! Traversează carosabilul pe lângă bicicletă!

    Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalţi participanţi la trafic.

    Înainte de a schimba direcția de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din față și din spate – că nu se apropie nici un autovehicul. La schimbarea direcției de mers, chiar dacă ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalți participanți la trafic au înțeles intenția ta în urma semnalelor vizuale specifice făcute cu mâna.

    semnale schimbare directie pentru bicicliști

    Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, mergeți în coloană!.

    Nu circula cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice. Poartă cască de protecţie, acest lucru îți poate salva viața.

    Interdicții pentru bicicliști.

  • să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale.
  • să circule în paralel (exceptând competiţiile sportive organizate).
  • să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul
  • să conduca bicicleta fără a menține contactul roților cu solul.
  • să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau pericliteaza conducerea vehiculului ori circulația celorlalti participanti la trafic.
  • să transporte o altă persoană (în afară de copiii de până la şapte ani, dacă bicicleta are montat în faţă un suport special, şi în afară de situaţia în care vehiculul e construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane).
  • să circule atunci când drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
  • să circule cu defecţiuni tehnice la frâne sau cu o bicicletă fără avertizor sonor.
  • să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplaseaza pe bicicletă.
  • să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
  • să învete să conducă biciclete pe drumurile intens circulate.
  • să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația "Accesul interzis bicicletelor".
  • să circule cu bicicleta pe autostradă sau să staționeze pe drumurile publice.
  • să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.



  • Cauți biciclete pentru diferite activități în aer liber?

    Vezi ofertele eMAG.ro la biciclete pentru oraș, munte, cursiere sau pentru plimbările tale.

    biciclete

    Oferta de biciclete și accesorii/componente - detalii aici.





    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu